Spinozalens, een onderscheiding voor 
denkers over ethiek

Nieuws

Persbericht

Uitreiking Spinozalens 2016

Op donderdag 24 november ontvangt  Kwame Anthony Appiah de Spinozalens 2016 uit handen van burgemeester Eberhard van der Laan in  de Rode Hoed te Amsterdam.  

Lees meer
Persbericht

Lezingen in Nederland en Belgiƫ

Behalve de Spinozalezing in Amsterdam houdt Appiah op 23 november een lezing aan de Universiteit van Leuven (pdf).

Op 25 november ontmoet hij Nederlandse scholieren in het kader van een scholierenwedstrijd, en spreekt met hen over het hoofdstuk ‘Slavernij’ uit De erecode.

De avond van 25 november treedt hij op bij Radboud Reflects in Nijmegen.

Lees meer
PERSBERICHT

Boek De erecode

Tevens verschijnt het boek De erecode. Hoe morele revoluties plaatsvinden waarin Appiah glashelder laat zien welke rol het begrip 'eer' speelt bij sociale hervormingen. Hij toont aan dat gewoonten niet veranderen door rationele argumenten, maar eerder door verschuivende gevoelens van eer.

 

Uit de pers Kwame Anthony Appiah in NieuwW!J:  ‘Eer is het probleem, en ook de oplossing’. Lees het hele artikel.

Lees meer
Persbericht

Winnaars scholierenwedstrijd

Indringende vragen over slavernij krachtig ondersteund door 2 minuten filmpjes. Als winnaars zijn uitgeroepen:  Berlage lyceum, Amsterdam, St. Ursula, Horn, Limburg, twee klassen van het Stedelijk Gymnasium Arnhem en de Nederlandse klas van de Europese School uit München.

Op vrijdag 25 november gaan de leerlingen in gesprek met Kwame Anthony Appiah; journalist Marcia Luyten modereert. 

Lees meer
EVENEMENT

Kwame Anthony Appiah: Oproep Scholierenwedstrijd

De stichting wil jongeren kennis laten maken met Kwame Anthony Appiah, de Spinozalens laureaat 2016. In samenwerking met Van Dijk Educatie en Boom Filosofie schrijven wij een scholierenwedstrijd uit. Het onderwerp is ‘Slavernij’, een hoofdstuk uit Appiah’s boek De erecode, dat gratis beschikbaar is.

Wij roepen leerlingen op een vraag over dit onderwerp te bedenken die zij graag aan de laureaat willen stellen. De klas stuurt de meest prikkelende vraag (graag in de Engelse taal) in, liefst met een (telefoon)filmpje van hooguit twee minuten. 

Lees meer
Evenement / 24 mei 2016

Hannah Arendt: Denken als buitenstaander

24 mei 2016 in de Rode Hoed te Amsterdam.

Niemand heeft de morele en politieke vragen van deze tijd zo scherp geformuleerd als Hannah Arendt (1906-1975). Als emigrant heeft ze een scherp oog voor blinde vlekken van de traditie: ‘We kunnen het ons niet langer veroorloven om alleen het goede uit het verleden als onze erfenis te beschouwen, terwijl we het slechte verwerpen en het eenvoudig beschouwen als dood gewicht dat vanzelf door de tijd zal worden begraven en vergeten.’ Volgens Hannah Arendt is ons belangrijkste, ons meest menselijke vermogen, het denken, het enige wapen tegen het kwaad. Juist het denken maakt het mogelijk om goed te onderscheiden van kwaad, mooi van lelijk, en om een nieuw begin te maken.

Lees meer
Persbericht

De Buitenstaander

Binnen het thema ‘De Buitenstaander’ eert de stichting Internationale Spinozaprijs als ‘dode’ denker Hannah Arendt (1906-1975). Arendt is haar hele leven bezig geweest met het onderzoek naar de diepere laag onder en achter de politieke actualiteit van verleden en heden. Kenmerkend voor haar manier van denken is dat die begint bij het goed waarnemen van concrete situaties. Daarbij stelt zij de mens en de persoonlijke verantwoordelijkheid boven alles, en geeft zij de opdracht om de wereld onwankelbaar tegemoet te treden, haar beter te begrijpen, en er samen met anderen vrij in te handelen.

Lees meer

Stichting Internationale Spinozaprijs

Kloveniersburgwal 75d
1011 KA Amsterdam
Telefoon + 31 (0) 20 4752053
e-mail: Neem contact op

KvK Amsterdam 33298972


een website van: